Kevään ylioppilas: Iida Putkonen

Nimeni on Iida Putkonen. Olen 22-vuotias savonlinnalainen, sekä tämän kevään tuore ylioppilas. Aiempaa koulutustaustaani voisi kuvailla vähintäänkin värikkääksi. Olen kokeillut lukuisia ammatillisia koulutuksia sekä lukio-opintoja useissa eri muodoissa, mutta mikään ei tuntunut sujuvan. Syksyllä 2020 päätin kuitenkin vielä kerran yrittää saattaa lukio-opintoni päätökseen, jolloin ilmoittauduin Savonlinnan aikuislukioon opiskelijaksi. Jutellessani aikuislukion apulaisrehtorin kanssa tavoitteistani opintojeni suhteen totesin, etten usko osallistuvani ylioppilaskirjoituksiin ollenkaan vaan tähtääväni pelkän lukion oppimäärän suorittamiseen. Olin tuolloin vahvasti sitä mieltä, että aiempien epäonnistuneiden opiskeluyritysteni vuoksi minulla ei olisi mitään saumaa päästä ylioppilaskokeista edes läpi. 

Hiljalleen tulin kuitenkin toisiin aatoksiin. Aikuislukiossa opiskellessani huomasin jopa nauttivani opiskelusta, mikä alkoi näkyä kurssiarvosanoissani sekä itseluottamuksessani opiskelijana. Tämän seurauksena uskaltauduin ilmoittautua ylioppilaskirjoituksiin, ja epäonnistumisen riskistä huolimatta yritin koe toisensa jälkeen parhaani. Näin neljän laudaturin ja yhden eximian kirjoittaneena voin nyt ilomielin todeta, että riskinotto todellakin kannatti.   Tulevana syksynä aloitan psykologian opinnot Helsingin yliopistossa. Vielä kaksi vuotta sitten en olisi uskaltanut unelmoidakaan, että tänä keväänä olisin tässä, hyväksymässä opiskelupaikkaa unelma-alaltani.