Aikuislukiossa terveystiedon kursseja voi suorittaa sekä lähiopetuksessa että verkkokursseina. Verkkokurssin voit aloittaa milloin tahansa lukuvuoden aikana. Lähiopetuksena järjestettävien kurssien ajat näet kurssitarjottimesta.
Opintojakso 1, Terveys voimavarana, 2 op (TE1) LOPS2021
Opintojaksolla perehdytään terveyteen kokonaisvaltaisesti sekä yksilön terveyden ja hyvinvoinnin rakentumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Keskeisiä aiheita ovat mm. terveyttä edistävä ravinto, liikunta, lepo, uni sekä painonhallinta, seksuaalisuus ja seksuaaliterveys sekä mielenterveyttä suojaavat yksilölliset, yhteisölliset ja yhteiskunnalliset tekijät, stressi ja kriisit.
Oppimateriaali: vapaavalintainen LOPS 2021 TE1-opintojakson kurssikirja
Opintojakso 2. Terveys ja ympäristö, 2 op (TE2) LOPS2021
Opintojaksolla kehitetään valmiuksia arvioida kriittisesti terveyteen liittyvää tietoa ja viestintää sekä perehdytään tutkimustiedon hankkimisen periaatteisiin. Keskeistä on mediaympäristön ohella tarkastella myös muiden elinympäristöjen terveysvaikutuksia sekä arvioida omien valintojen merkitystä ympäristön terveellisyydelle. Keskeisiä teemoja: terveyteen liittyvän tiedon hankinta, arviointi ja tulkinta, ympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä mielihyvä ja riippuvuus
Opintojakso 3. Terveys ja yhteiskunta, 2 op (TE2) LOPS2021
Opintojaksolla perehdytään terveyden edistämisen ja sairauksien ehkäisyn ja hoitoon eri aikakausina sekä terveyteen liittyviin tulevaisuuden haasteisiin yhteiskunnallisella tasolla. Tehtävänä on avata keskeisiin tarttumattomiin ja tartuntatauteihin liittyviä tekijöitä sekä tarkastella sosiaali- ja terveyspalvelujen, itsehoidon ja omahoidon merkitystä terveydelle. Olennaista on myös perehtyä terveyteen ja sairauksiin liittyviin eettisiin kysymyksiin sekä globaaleihin terveyshaasteisiin.
Opintojakso 4. Kertauskurssi (TE4) LOPS2016 ja LOPS2021
Opintojaksolla kerrataan ja syvennetään laaja-alaisesti terveystiedon aiempien opintojaksojen asioita sekä valmentaudutaan ylioppilaskokeeseen. Arviointi: suoritusmerkintä (S). Kertauskurssi järjestetään vain verkkokurssina.
Kurssi 1, Terveyden perusteet (TE1)
Kurssin tavoitteena on oppia tunnistamaan ja arvioimaan terveyden edellytysten toteutumista omassa elämässä, lähiyhteisöissä ja ympäristöissä sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Keskeistä on myös itsehoitovalmiuksien ja arjen terveysosaamisen kehittäminen sekä mielenterveyden suojaaminen.
Oppikirja: Tarmo TE1. Terveyden perusteet. Otava.
Kurssi 2, Ihminen, ympäristö ja terveys (TE2)
Kurssilla tarkastellaan terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta voimavarana ja perehdytään sosiaaliseen kestävyyteen osana kestävän tulevaisuuden tavoitteita. Keskeistä on myös tarkastella perimän ja ympäristöön liittyvien tekijöiden yhteyksiä ja vaikutuksia terveyteen ja toimintakykyyn. (LOPS 2016)
Oppikirja: Tarmo TE2. Ihminen, ympäristö ja terveys. Otava.
Kurssi 3, Terveys ja tutkimus (TE3)
Kurssilla vahvistetaan opiskelijan valmiuksia hankkia ja arvioida terveyteen liittyvää tutkimus- ja arkitietoa ja soveltaa terveysosaamistaan aktiivisena kansalaisena. Kurssilla perehdytään terveyteen vaikuttavien tekijöiden kriittiseen arviointiin ja pohditaan tutkimuksen ja päätöksenteon mahdollisuuksia terveyden edistämisessä lähiyhteisöissä, yhteiskunnassa ja globaalisti. (LOPS 2016)
Oppikirja: Tarmo TE3. Terveys ja tutkimus. Otava.
Kurssi 4, Kertauskurssi (TE4)
Terveystiedon abikurssi on oppiainerajat ylittävä ylioppilaskirjoitusten terveystiedon ainereaaliin valmentava kurssi. Kurssilla perehdytään mm. biologian, psykologian ja yhteiskuntaopin avulla terveyteen ja siihen liittyviin teemoihin. Arviointi: suoritusmerkintä (S) tai numeroin arvosteltava loppukoe, jos kurssia käytetään päättötodistuksen arvosanan korottamiseen. Kertauskurssi järjestetään vain verkkokurssina.